Aktuális

Új vendégek a Spalettában II. - John Bull

A John Bull (üveges nevén Courage Directors) története egészen 1787-ig vezethető vissza. Ez a főzet hosszú éveken keresztül csak vállalatvezetők számára volt elérhető. Ez a borostyán sárga, ale típusú sör az 1960-as évekig nem is került forgalomba. A fűszeres komló íze tökéletesen harmonizál a karamellizált malátával. Mr. John Bullról, a híres nemzeti hõsrõl nevezték el, hiszen a sörnek büszke örökségként sajátos jellege és hírneve van. Alkoholtartalma: 5,5%

Mi az az ale?

Az ale (bitter ale) egyfajta  angol sör. Különleges, aranyszínű hordós sör. Kevés szénsavat és 3,5-5,3 százalék alkoholt tartalmaz. Angol nemzeti ital. Nincs hozzáadott széndioxid tartalma, csak a természetes erjedésből eredő! Nem véletlenül  olyan vastagok az angol sörcsapolók, tekintettel az általában a pincében elhelyezezett hordókból ezzel a "pumpával" kell felpumpálni az angol sör -t.  

Ki az a John Bull?

John Bull a képzelet szülte figura, aki megszemélyesíti Angliát, hasonlóan, mint Uncle Sam Amerikát. 
A képregényekben és karikatúrákban, sikeres 18. századi farmerként ábrázolják.  

John Bull először John Arbuthnot (1667-1735) politikai szatíráiban, pamfletjeiben volt olvasható. Arbuthnot Skót tudós, orvos és politikai szatíraíró volt. Politikai pamflet sorozatában a „History of John Bull” mint tipikus angol embert mutatja be. John Bull őszinte, becsületesen eljáró fickó, aki bátor, hirtelenharagú, nagyon lobbanékony vérmérsékletű (Law is a Bottomless Pit). Karikatúraként először 1762-ben volt látható a Punch magazinban.

Szokásos ábrázolása testes férfi frakkban, bricsesznadrágban, a brit lobogóból készült mellényben, alacsony cilindert viselve (időnként ezt a fajtát John Bull cilindernek is hívják), igen gyakran egy bulldog társaságában ábrázolják. Testmérete, nyilvánvalóan látható falánksága azt a kort jellemezte, amikor a rózsaszín, a jó húsban lévő arc, jelezte a jólétet, a kiváló egészséget. A John Bull karakter keményfejű, gyakorlatias, az intellektuális dolgoktól irtózó, kutya-, ló-, angol sör - (ale) és vidéki sportokat imádó fickó. (Forrás: johnbull.hu)